Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Θεματικό Εργαστήριο, για την Αλυσίδα Αξίας των Μη-Μεταλλικών Ορυκτών

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στο ξενοδοχείο «Kouros» στη Δράμα, στις 5 Μαΐου 2015, το 4ο Θεματικό Εργαστήριο, για την Αλυσίδα Αξίας των Μη-Μεταλλικών Ορυκτών, που συνδιοργανώθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής JRC, και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες είχαν τη ευκαιρία να ενημερωθούν αλλά και να συνεισφέρουν ενεργά στη διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης, για τις ακόλουθες κατηγορίες της αλυσίδας αξίας:

  • Τεχνολογίες μη-μεταλλικών ορυκτών,
  • Πράσινη ενέργεια και περιβάλλον στον τομέα του μαρμάρου,
  • Μάρμαρα και Ζεόλιθοι: χαρακτηριστικά, αποθέματα, αξία - βιομηχανικές, περιβαλλοντικές και αγροτικές εφαρμογές
  • Διαχείριση υποπροϊόντων μαρμάρου,
  • Πολιτιστική Κληρονομιά και μάρμαρο.

Στο «εργαστήριο» συμμετείχαν Ελληνικές Αρχές (Γ.Γ. ΕΣΠΑ, Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Ε.Π.), το πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ ΑΜΘ, ερευνητικά κέντρα, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, εμπειρογνώμονες/φορείς εξειδικευμένοι στη συγκεκριμένη Αλυσίδα Αξίας.

Κατά τη διάρκεια του «εργαστηρίου»

  • εφαρμόστηκε η πιλοτική μεθοδολογία της επιχειρηματικής ανακάλυψης, που θα εφαρμοστεί και στους υπόλοιπους τομείς της Περιφερειακής RIS3,
  • επετεύχθει εμπλοκή – δέσμευση όλων των συμμετεχόντων στη δράση,
  • καταγράφηκαν οι ανάγκες στον τομέα της έρευνας – καινοτομίας, που θα οδηγήσουν στη
  • διαμόρφωση μιας πρόσκλησης χρηματοδότησης των αναγκών στον τομέα της έρευνας – καινοτομίας, από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης για την κατάρτιση της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Έξυπνη Εξειδίκευση Στρατηγικής (Περιφερειακή RIS3) αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για μια Περιφέρεια που έχει πληγεί σημαντικά από την πρόσφατη κοινωνικο-οικονομική κρίση, ενέκρινε την υλοποίηση Προπαρασκευαστικής Δράσης για την εξειδίκευση της εφαρμογής της Περιφερειακής RIS3.

Ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και για άλλους τομείς της Περιφερειακής Εξειδίκευσης, στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

 

Κατεβάστε:

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από το θεματικό εργαστήριο:
Img015_lightbox.jpg Img022_lightbox.jpg Img034_lightbox.jpg

Img040_lightbox.jpg Img044_lightbox.jpg Img050_lightbox.jpg

  .......